IBM Rational Robot - II - Nasıl Kullanılır ?

IBM Rational Robot' un ne olduğu konusunda bir fikir edindiniz. Şimdi de bir örnek ile daha iyi anlayıp nasıl kullanıldığını kavrayalım..




Rational Robot Nasıl Kullanılır ? 


Rational Robot'un bir "Regression Test Tool" olduğunu biliyorsunuz. Rational Robot "Regression Test" gerçekleştirmek için yaptıklarınızı kaydediyor ve daha sonraki bir zamanda bu kayıt tekrar oynatıldığında herşeyin aynen kayıttaki gibi gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol ediyor. Tabi neyin nerede ve nasıl olacağını siz belirliyorsunuz. Robot yaptığınız bütün mouse hareketlerini, o an ekranda olan herşeyi, açık uygulamarı, klavyeden yazdıklarınızı... Kısacası herşeyi kaydediyor. Bu nedenle Robot'u kullanmadan önce sadece test edeceğiniz uygulamanın çalıştığına ve test esnasında sadece test de bulunmasını istediğiniz olayların gerçekleştirildiğine dikkat etmeniz gerekli. Yaptığınız herşeyi yeniden yapacağı için tekrar oynatım esnasında ortamdaki değişiklikler Robot'un çalışmasını engelleyecektir.




IBM Rational Robot kurulumu ile birlikte gelen örnek uygulamarı kullanarak çalışma yöntemini  örnekleyebiliriz.

Bunun için Start / Programs / IBM Rational Test / Set Up IBM Rational Test Samples seçin ve yüklemeyi gerçekleştirin. Bu sayede ilk denememizi örnek uygulamalarla yapabiliriz.

Robot'u açın. "Mode" seçtikten sonra gelen "Select Project" Ekranında "Manage" ye tıklayarak yeni bir proje oluşturun.
OK'a bastıktan sonra Robot'un ana ekranı gelecektir. Herhangi bir senaryo'yu kaydetmeden önce ekran şu anda olduğu gibi boş olacaktır.

























"Record GUI Script" tuşu ile kayda başlayabilirsiniz (Ctrl+R). Robot, ekranda olan her şeyi ve kullanıcının yaptığı her şeyi kaydedecektir bundan dolayı kayda başlamadan önce sadece gereken ekranların açık olduğundan emin olun.

Kayda başladıktan sonra Robot kendini simge durumuna küçültecek ve ekranda "GUI Record Toolbar" görünecektir. Bu toolbar kayıt esnası boyunca açık duracaktır.. Toolbar'da bulunan "Pause Recording" ile kayda ara verebilir veya  "Stop Recording" ile tamamladığınız kaydı durdurabilirsiniz.

"Display GUI Insert Toolbar" tuşu ile kayıt esnasında kullanabileceğimiz araçlara erişebiliriz. Bu toolbardan "Start Application"'a tıklayın.




Test Etmek istediğimiz uygulamamızı açalım. "C:\Program Files\IBM\RationalSDLC\Rational Test\Sample Applications\Classics Online\ClassicsA.exe" .


Login ekranında herhangi bir değişiklik yapmadan "OK"'a tıklayın.






Gelen Ekrandan BACH--> "Brandenburg Concertos Nos. 1&3" 'ü seçin. Ardından "press here to order" 'a tıklayın.






Bu noktada Robot'un bize sağladığı başka bir aracı kullanacağız. "Gui Insert Toolbar"'dan "Object Properties"'i seçin. "Verification Point" ismi olarak "Customer Name" yazın, ekrandaki "Expected Result" kısmında seçeceğiniz "Pass" veya "Fail" seçenekleri, kaydımızın daha sonraki bir tekrar oynatımında, seçilecek objenin aynı verilere sahip olup olmadığının kontrolü ile ilgilidir. Eğer "Pass" seçerseniz tekrar oynatım esnasında bu objenin aynı verilere sahip olması beklenir. "Fail" seçilir ise objenin değerlerinden bir veya daha fazlasının değişmiş olması gerektiği anlamına gelir. Yani "Fail" seçtiğimizde eğer değerler değişmişse testimiz olumlu olmuştur.




"Object Finder Tool" ile sürükle bırak yöntemini kullanarak hangi objenin kontrol edileceğini seçin. Obje ile ilgili birçok veri gelecektir, bizim için önemli olanları seçmek için "Edit Property List" 'e tıklayın.




Seçtiğiniz objenin hangi özelliklerinin kontrol edileceğini seçin. Ve bunları her seferinde yeniden seçmek yerine "Save as default" seçeneğini aktif hale getirin. Bu seçenek daha sonra tekrar değişirtirilebilecektir.

"OK" seçeneği seçildikten sonra gelen ekrandaki kredi kartı bilgileri için herhangi bir veri girin ve "PLACE ORDER" tuşuna basın. Karşınıza bir mesaj gelecektir, mesaja da "OK" dedikten sonra verilen sipariş veri tabanına kaydedilecektir. İşlemin gerçekleştiğini görmek ve oraya da bir "Verification Point" eklemek için ilgili ekranı açalım; üstteki menüden "Order > View Existing Order Status" 'u seçelim. Buraya da bir "Verification Point" ekleyin. "Display GUI Insert Toolbar"'dan "Object Data" aracını seçin. Bu araç sayesinde kaydedilen verinin veritabanına ulaşıp ulaşmadığını kontrol edebilirsiniz.

Daha sonraki bir kayıt için aynı veriler ile çalışmak için kaydedilen siparişi silin. Bunun için "Menu -> Order -> View Existing Order" -> Cancel Selected  Order. Close. Menu File->Exit. Artık kaydımızı durdurabiliriz. "GUI Record Toolbar" 'dan "Stop Recording".

Bu sayede ilk kaydı tamamladınız. Şimdi kaydettiğimiz kaydı oynatabiliriz. Ana ekranda "Playback Script"'i seçin. Biraz önce kaydettiğimiz senaryo gerçekleşecektir.


Benim de bu yazıyı yazarken faydalandığım http://www.ibm.com/developerworks/ adresinden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.


No comments: