Yük!

Yükün olacak arkadaş... Yükün yoksa sen de yoksun... 

Yük seni ilerletir.. Yük seni geliştirir.. Yük sana yeni kapılar açar.. Ağırlık kaldırırsın.. Kaslara bir yük biner, bu yüke karşı hamleni yaparsın. Kaslar gelişir... Daha eskilere bir gidelim.

İnsan dünyaya gelir.. Yalnızdır.. Kırılgandır.. Av..dır.. Üzerinde yaşama'nın yükü vardır.. Hamlesini yapar.. Topluluk halinde hareket eder.. Taşları yontar.. Kendine mızrak yapar.. Artık avcı'dır...

Hayvanları avlar, meyveleri toplar,karnını doyurur. Rahattır... Ama bir şeyler değişir... Hayvanları avladıkça sayılarının azaldığını görür. Meyveleri topladıkça yenisini bulmak için daha uzağa gitmesi gerektiğini görür.. Artık üzerinde bir yük vardır.. Hayvan avlamak ve meyve toplamak ile altından kalkamayacağı bir yük. Toplumun yaşaması için gereken bir yük...

Topladığı en iyi besinleri kendisi yetiştirmeye... En az maliyetli olan hayvanları kendisi beslemeye başlar.. "Yerleşik Hayat" 'a geçer. Artık meyveler eskisi gibi çabuk bitmiyor. En azından yenisini bulmak için uzağa gitmesine gerek kalmıyordur. Bir çok farklı besini, bir çok hayvanı vardır. Hem toplumun hayvan ve meyve peşinde yollarda geçirdiği zaman yaşadığı hastalıklar ve ölümler de yoktur. Rahattır. Karnı tok ve güvendedir.

Ama sonra üzerine bir yük biner.. Bu rahatlıkla sayısı hızla artan toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için yeteri kadar hızlı çalışamaktadır... Artık üzerinde bir yük vardır... Artan sayısına rağmen toplumu yaşatmalıdır..

Neden yaptığı işleri daha hızlı yapabilmesini sağlayacak makinalar yoktur ki?! Bir ışık yanar.. bu ışıktan bir kıvılcım çıkar. Bu kıvılcım ile makinalar yaratılır... Yapılan işler artık çok daha hızlı yapılmaktadır.. Hasat eskinin kat be kat kısa süre içerisinde toplanır. Tohumlar önceye nazaran çok daha kısa sürelerde çok daha düzenli bir şekilde ekilir.. Bir işçinin yaptığı işi birden fazla parçaya bölerek hem daha hızlı hem de daha verimli üretim yapabilmektedirler. Ve toplumun bir çok ihtiyacını makinaları kullanarak gerçekleştirebilmektedirler.. Bu öyle inanılmaz bir şeydir ki bir terzinin bir haftada dikeceği kıyafeti bir makina dakikalar içerisinde hazırlayabilmektedir.. Rahattır artık..

Veyahut başka bir ortama bakalım... Dünya savaş ile yüzleşir.. Düşman inanılmaz kuvvetlidir.. Kendisi de hafife alınacak bir güç değildir ama düşman kendisinden daha üstün görünmektedir.. Bir şey yapması gerekir.. Üzerine bir yük biner... Güçlü düşman karşısında ayakta kalmak... Onu yenebilmek için bir şeyler bulması gerekmektedir... Üzerinde yine yaşama ve ayakta kalma yükü vardır.

Düşmanın haberleşme ağına sızar ama konuşmalardan bir şey anlamaz... Bunların hepsi şifrelidir.. Bu şifreli iletişimi çözmenin bir yolu olması gerekmektedir.. Makinaları kullanır ve elindekilerin daha iyisini yapar.. Bir bilgisayar yapar.. Şifreler kırılır.. Savaşın gidişatı değişir ve ayakta kalır.

Yük iyidir.. Yük seni geliştirir. Yardımcı olur.

No comments: